Spis og træn dig til mere overskud i hverdagen

Find overskud i hverdagen

Føler du dig træt, mangler du overskud og kan selv små ting til tider føles uoverkommeligt? Bliver du af og til overrasket over, hvor doven du føler dig i en given situation, og kan du ikke rigtig koncentrere dig og høre efter under en samtale?

Det er ikke unormalt, og du er slet ikke alene. Der er dog en række helt basale ting i hverdagen, der kan være årsagen til dette. Og med nogle helt små og specifikke ændringer, kan du både få mere overskud, føle dig gladere, og blive mere skarp og lyttende under samtaler. De ting vender vi tilbage til.

Er energien som en bølgegang?

Du kan have dage hvor dit energiniveau er i top, du får gode idéer, du starter samtaler, og du har ikke noget imod at klare den ekstra opgave, måske tager du endda selv initiativ til at lave netop den ekstra opgave, det kan være at løbe en tur, eller at læse et ekstra kapitel i bogen. Det er sådanne dage man husker, dagene hvor du føler du har produceret noget, dage hvor du kan mærke at du var skarp.

Modsat kan du også have dage hvor dit sind føles som grød. Du føler dig træt, har svært ved at fokusere og koncentrere dig. Det eneste du magter er at ligge på sofaen og bladre igennem forskellige tv-programmer, eller se alverdens videoer på YouTube. Er du ude, så venter du bare på at komme hjem, og selvom du prøver, så er det svært at trække sig op og virke engageret. Det er sådanne dage, der bare falder sammen med alle andre, sådanne dage som du ikke husker.

Du har helt sikkert oplevet begge scenarier, men problemet opstår når scenarie 2, begynder at fylde mere og mere. Det kan være længere perioder uden overskud, og når du så endelig har en god dag, så falder du, dagen efter, tilbage i den anden rille igen. Din energi føles som en bølgegang, og desto flere dage du befinder dig i scenarie 2, desto sværere har du ved at tage initiativ, lytte efter og mærke dig selv – dagene flyder ud i ét.

Bliv skarpere hver dag

Med helt basale ændringer i hverdagen, kan du både få mere overskud og føle dig skarpere, ikke kun en enkelt dag eller to, men hele tiden. I starten vil du stadig opleve bølgegangen, men i takt med at din krop og hjerne tilpasser sig, så vil du pludselig kunne føle, at dit overskud og din skarphed varer ved – og at de dårlige dage i scenarie 2 bliver færre og færre.

Se på din kost – og find nøglen til overskud

Det første sted du skal starte, er ved kosten. Er der noget der bestemmer dit humør og gavner din hjerne, så er det det du putter i munden. Start med at gennemgå på din kost, hvad spiser du egentlig i løbet af dagen? Det er ikke nok bare at gennemgå din morgenmad, frokost og aftensmad, men også alle dine mellemmåltider, såsom snacks og kagen på arbejdet.

Når du har kortlagt dine måltider i løbet af dagen, så start fra bunden. Start med at se på din morgenmad. Springer du morgenmaden over, nøjes du med et stykke toast, eller tager du bare lige en banan og så af sted? Så er det her du skal starte. Morgenmaden kan bestemme hvordan din dag kommer til at forløbe, og efter en hel nats søvn, så har din hjerne i den grad brug for energi.

Mange føler at de ingen appetit har om morgenen. Her handler det om, langsomt at ændre sine morgenvaner. Er der én råvare, som kan give dig et stabilt energiniveau og holde dig mæt i lang tid, så er det æg. Æg indeholder både protein og en hel masse gode næringsstoffer, der kan holde dig frisk og mæt. Mangler du appetit, så start med at lave bare et enkelt blødkogt æg. Er du modsat meget sulten om morgenen, så er et trick at lave skrammelæg. Her kan du snildt spise 3-4 æg, uden at det føles som alt for meget. Dermed får du noget nær den perfekte start på dagen, rent energimæssigt. Husk at drikke rigeligt med vand dertil. Andre alternativer til æg, kan være græsk yoghurt eller havregryn.

Som dagen går, så spis nogle mellemmåltider. Det kan være et æble eller en banan inden frokost og aftensmad. På denne måde holder du energiniveauet ind til hvert enkelt hovedmåltid.

Til frokost skal du huske på 2 ting. Fibre og frugt. I stedet for at bestille en kebab eller smutte ned på den lokale grill og få en pølse med brød, så spis rugbrød. Rugbrød er noget nær det perfekte du kan spise til frokost. Det indeholder fibre, som er essentielt for din mave og tarmflora, og så er det med til at holde dit energiniveau oppe, i enormt lang tid. Går du på kompromis med frokosten, så vil du helt automatisk og naturligt få mindre overskud, og få langt sværere ved at koncentrere dig. Spis dertil et stykke frugt, som vil gavne din hjerne yderligere.

Aftensmaden er dagens helt store måltid, og det er også et utrolig vigtigt måltid, for din krop og din hjerne. Her kan du med små ændringer lægge grundstenen til mere overskud i hverdagen. Start med at tilføre flere grøntsager. Det kan være en lille salat, majs eller kogte gulerødder. Prøv eksempelvis at lave en salat med grøntkål, som indeholder alverdens vitaminer og næringsstoffer.

Start i det små, med en lille salat til maden – det kan gøre en stor forskel.

Dyrk motion – og få en knivskarp hjerne

Når kosten er på plads, er det tid til at kigge på motionen. Vi mennesker er helt fra tidernes morgen skabt til at motionere, og ved bare at løbe en kort tur i højt tempo, belønner du din hjerne helt enormt, og styrker din kropsholdning.

Er du helt ny, så start helt fra bunden. Det kan være med at gå en rask tur. Begynd derefter at øge intensiteten og sætte mål. Bare 15 minutters løb om dagen, kan gøre en kæmpe forskel for dit energiniveau, ikke kun lige efter, men over en længere periode. Netop dette punkt er der mange der overser i en travl hverdag, og har du haft dage hvor du har befundet dig i scenarie 2, så er det højst sandsynligt dage, hvor du ikke har haft tid til at løbe en tur.

Ved at lægge korte løbeture ind i hverdagen, kan du både øge koncentrationen, få mere overskud, blive skarpere og blive mere innovativ. Ja alt det, som kan skabe en god dag og hverdag. Har du derimod intet overskud til at komme ud og motionere overhovedet, og føler du at du befinder dig i et mørkt hul, så er det en god idé at snakke med en psykolog først – find en god psykolog her.

Du kan ændre dit liv i dag

Det første skridt er ofte det sværeste, og vanens magt er større end noget andet. Prøv derfor at finde motivation ude fra. Snak med familie, venner, søg på nettet efter gode råd, eller prøv eventuelt at skrive nogle mål op.

Befinder man sig i scenarie 2 i længere tid ad gangen, og har man ikke ret meget overskud, så kan man have en tendens til at tage det for givet, at tingene er som de er. Det handler dog helt grundlæggende om at tage det første skridt på vejen. Når du har taget det første skridt, så bliver det også en smule nemmere at tage det næste skridt, og lige pludselig er du nået længere end du nogensinde havde drømt om.

Du kan ændre dit liv i dag.