Der skal flere ting til for at holde kroppen sund. En af de store faktorer er din kost. Det betyder utroligt meget for din sundhed, hvad du putter i munden. Spiser du sundt, så bliver du sund.
Sund mad er grøn mad. Spis godt med grøntsager, og spis varieret. Det vil være godt for din krop. Den får en stor variation af vitaminer og mineraler, og den får godt med fibre.
Sund og grøn kost er godt for din krop, men det er samtidig godt for vores klode. Du kan altså slå to fluer med et smæk. Ved at skære ned på kød og op for grøntsager kan du skrue op for din sundhed og ned for miljøbelastningen.
Spis for kloden
Du kan selvfølgelig vælge grøntsagerne for din egen skyld. De gør dig sundere. Men har du brug for ekstra motivation til at lade bøfferne ligge, så tænk på miljøet. Kød belaster miljøet meget mere end grøntsager. Når du spiser meget kød, er du altså med til at forurene og ødelægge vores klode.
Når du vælger grøntsager og sund mad, vælger du også at passe på miljøet og klimaet. Men sørg for at spise op og at bruge alle dine rester. Hvis du smider en masse mad i skraldespanden, så belaster du stadigvæk miljøet mere end nødvendigt. Prøv altså at planlægge dine indkøb, og brug alt det, du har. Smid så lidt som muligt ud.
Lav din egen mad
Nogle dele af dine grøntsager har du måske ikke lyst til at spise. Det kan være enden med rødder på en porre, kernerne i kernefrugter, stenen i din avokado. Men du behøver ikke at smide de dele ud. De kan komme til at leve et nyt liv i stedet for at blive til affald og spild.
Gem enderne fra dine porrer og lignende. Gem kerner og frø. Så kan du så og gendyrke. Du kan lave din egen mad.
Har du en have, har du masser af plads til at dyrke og gendyrke. Har du ingen have, kan du stadigvæk træne dine grønne fingre. Man kan godt dyrke mad i en vindueskarm.
Tænk hele vejen rundt
At spise sundt både for kroppen og kloden er ikke så enkelt som bare at spise mange grøntsager. Du skal også sørge for at spise op. Brug dine rester, og brug gerne det hele. Smid ikke en lille rest ud, men brug den i en ny ret. Smid ikke skræller, blade og stilke ud, men find noget at bruge dem til. Gendyrk også alt det, du kan.
Du kan også vælge at købe den mad, som butikkerne ikke har kunnet sælge og snart skal smide ud. Mange butikker har varer, der er tæt på sidste salgsdato, som de sælger til nedsat pris. Køb dem, så de ikke bliver smidt ud. Du kan endda spare penge på det.
Vi er stadigvæk ikke nået hele vejen rundt. Når du har tilberedt din mad, så kan du også tænke på at gøre miljøvenligt rent bagefter. Vil du have lidt hjælp på vejen og få endnu mere inspiration, så kan du kigge på genbrugergodt.dk.