Tre råd til en sundere ryg

Tre gode råd til hvordan du får en sundere ryg

Døjer du med dårlig ryg eller lænd? Så er du bestemt ikke den eneste. 60-80 pct. af befolkningen får ondt i ryggen en eller flere gange i livet. Over en 12 måneders periode har ca. Halvdelen af den danske befolkning haft rygsmerter, og til enhver tid angiver 8-15 procent, at de har ondt i ryggen. Rygsmerter er derfor at betragte som en folkesygdom.

Så hvad kan man gøre ved sine ryg- eller lændesmerter? Hvis smerten er længerevarende og vedvarende bør man naturligvis gå til egen læge, som kan undersøge, om der er nogle underlæggende problemer. Men det kan også være, at en af følgende tre råd kan hjælpe nedenfor.

Lav styrkeøvelser til bedre holdning

En af de mest effektive løsninger til en bedre holdning er styrkeøvelser. Og det bedste af det hele: det er helt gratis! Men det handler om, at man er vedholdende i sine styrkeøvelser. Vi anbefaler følgende styrkeøvelser til bedre holdning:

Rygstræk (1-4 sæt af 8-16 gentagelser): Du skal lægge dig på maven på gulvet eller på en yogamåtte; Hold armene nede ved hovedet eller fremad. Jo længere fremme armene er, jo hårdere er øvelsen at udføre, så du kan passende starte med let belastning (dvs. holde armene ved hovedet) og senere udvide med armene helt fremme; Løft og sænk ryggen med kontrol. Hold hagen inde og nakken neutral. Træk vejret dybt og regelmæssigt.

Back flys (1-4 sæt af 8-16 gentagelser): Sæt dig med bøjede ben med overkroppen fremoverbøjet og armene let bøjede. Løft og sænk med kontrol; 1-4 sæt af 8-16 gentagelser med lille pause mellem sættene.

Serratus stem (1-4 sæt af 8-16 gentagelser): med denne øvelse øger du skulderbladsstabiliteten. Læg dig på alle fire på gulvet og hold kroppen med spændte mavemuskler; lad skulderblade bevæge sig indad med kontrol.

Ny ergonomisk kontorstol

Vi danskere bruger gennemsnitligt mange timer foran computeren. Og hvis man ikke sidder i en hensigtsmæssig arbejdsstilling, kan det føre til smerter i ryg og lænd. Her kan en ergonomisk kontorstol være med til at hjælpe. Med en ergonomisk kontorstol kan man finde den helt rette arbejdsstilling med den perfekte indstilling af stolen. Læs mere på Primabolig.dk.

Dyrk regelmæssig motion

Et andet ganske effektfuldt middel mod ryg- og lændesmerter er regelmæssig motion. Og ligesom styrkeøvelser, er regelmæssig motion helt gratis. Man skal bare huske at være regelmæssig med sin motion. Det kan være ved, at man sætter træning ind fast i sin kalender, fx en gang om ugen eller to gange om ugen. Motion kan bestå af mange ting, og hvis du endnu ikke har formen til at løbe, kan du starte med at gå lange, raske ture. Det gælder om at få pulsen op, så du skal helst gå i et rask tempo. En anden mulighed er landevejscykling, som er blevet en særdeles populær sportsgren i Danmark.