Vær at vide om melatonin

Få mere viden om melatonin niveau i hjernen

Alle har et melatonin niveau i hjernen. Det regulerer hvor kroppens indre ur, der sørger for at vi falder i søvn og vågner på et bestemt tidspunkt. Melatonin udskilles af den lille knoglekirtel, også kendt som ”pineal gland” på engelsk. 

Udskillelsesprocessen starter når solen er gået ned, og sørger for at man blive mere søvnig. Derfor et det vigtigt at man har et balanceret melatonin niveau i hjernen, så man har bedre mulighed for at have en normal døgnrytme.

Derfor er melatonin-niveauet blevet et problem for mange i de senere år

I mange år har man udelukkende optaget melatonin igennem solens stråler, og derfor udelukkende i dagslys. Dette er dog langt fra gældende længere, da man også optager det igennem LED’er og elektroniske skærme. Bruger man en mobil, tablet, tv eller en anden skærm efter solen er gået ned, vil hjernen blive ved med at optage melatonin igennem det blå lys. Man forvirrer hjernen, ved at tro det stadig er dag og derfor føler man sig mindre træt og vil få søvnproblemer. Dette går ind og påvirker kroppens indre ur, som ikke længere kan finde ud af, hvad der er nat og dag.

Arbejder man mange timer foran en skærm, vil ens melatonin niveau være meget højt – og hvis man ovenikøbet også bruger elektroniske skærme når man er færdig på arbejdet, begynder der derfor at opstå store problemer.

Af dem kan nævnes: Søvnbesvær, hovedpine, migræne, ømhed i hovedet og mange andre ting der peger på et dårligere velvære. Ikke nok med det, er et for højt melatonin niveau flere gange også blevet kædet sammen med en risiko for 22 kræfttyper.

Sådan sørger man for et naturligt melatonin niveau

Den vigtigste faktor for et naturligt melatonin niveau, er ved ikke at bruge elektroniske skærme efter solen er gået ned. Hvis man helt kan lægge telefonen fra sig, vil dette derfor være den bedste løsning. Er dette dog ikke en mulighed, før man sørge for at anvende briller mod blåt lys, også kaldt blue light briller. Disse nedsætter optagelsen af blåt lys igennem et filter, og er tilmed også meget behageligt at bruge når man sidder foran en skærm.

Udover at bruge skærmbriller efter solnedgang, kan man også overveje at gøre det igennem dagen. Dette er en særlig god ide, hvis man arbejder foran en computer flere timer om dagen. Her vil man nemlig også optage meget melatonin, langt mere end nødvendigt. Disse briller, som bruges i løbet af arbejdsdagen, er med klart glas, og vil derfor ligne normale briller på en prik. Deres filter er desuden ikke ligeså kraftigt, og nedsætter optagelsen af melatonin med 40% modsat dem med orange glas, der nedsætter optagelsen med mellem 60 og 70%.

Ligeledes bør man sikre sig at de skærme man kigger på om aftenen bruger det rigtige filter. I dag er det nemlig næsten en selvfølge at ens mobil, tablet, tv eller computer kan skifte farverne. Således kan man vælge at skrue ned for det blå lys, og i stedet anvende mere behagelige farver som orange.